Specialist in
lichtgewicht- & glaspanelen

Installatie flexibele zonnepanelen

installatievoorbeeld op boot en camper

Voor de meest recente installatievoorbeelden van zonnepanelen op boten en campers, volg ons op Facebook en/of Instagram.

Installatie flexibele zonnepanelen is eenvoudig en snel

In onze webshop bieden wij een brede keuze aan flexibele zonnepanelen aan die erg geschikt zijn voor gebruik op campers, caravans en boten. De reden hiervoor is dat de panelen weinig wegen, nagenoeg plat en mede daardoor eenvoudig te installeren zijn. Daarnaast zijn de panelen erg sterk en kunt u ze ook installeren op gebogen en niet vlakke ondergronden.

In het onderstaande voorbeeld wordt het polyflex 145Wp zonnepaneel van Gioco Solutions geïnstalleerd op het dak van een camper. Het zonnepaneel vervangt een ouder paneel en de klant heeft er voor gekozen om het nieuwe paneel direct te lijmen op het dak.

De polyflex 145Wp set

Een set bestaat uit:

• Polyflex 145Wp paneel.
  • Western WRM15 laadregelaar.
  • Kabels met connectoren.

Andere benodigdheden:

• Schroevendraaier.
  • Tang om kabels te knippen / strippen.
  • Elektrische kabel voor laadregelaar naar accu.
  • Aansluitklemmen accu.
  • Kunststof kabelklemmen.
  • Ontvettend schoonmaakmiddel.

Op het zonnepaneel is een aansluitdoos gemonteerd waarop de bijgeleverde kabels kunnen worden aangesloten. Daarnaast voorkomt de aansluitdoos eventuele omgekeerde polariteit en zorgen O-ringen ervoor dat de verbindingen water- en stofdicht zijn.

Hieronder ziet u de Western WRM15 laadregelaar met MPPT. MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking. Wanneer de hoeveelheid opgevangen zonlicht varieert, zoals dat vaak gebeurt op campers, caravans en boten, zorgt een MPPT regelaar ervoor dat u telkens maximaal uw accu's laadt.

Installatie van een polyflex 145Wp zonnepaneel  op een camper

Als eerste stap wordt bepaald waar het zonnepaneel komt te liggen.

Vervolgens is het belangrijk dat de plek waar het zonnepaneel gaat komen grondig wordt schoongemaakt met een ontvettend schoonmaakmiddel.

Bij deze camper verving het nieuwe zonnepaneel een ouder paneel. Hierdoor konden we gebruik maken van de al bestaande gaten in het dak voor de kabels naar de laadregelaar. Op de foto’s kunt u zien dat de kabel op de rand van het dak naar binnen gaat.

De kabels worden aangesloten op de aansluitdoos van het zonnepaneel.

De laadregelaar wordt verbonden met de kabels van het zonnepaneel (die door het dak heen komen) en met de kabels van de accu.

Voor de bedrading ontbreekt nu alleen nog de kabel met de sonde die de temperatuur van de accu meet. De sonde wordt verbonden met de klemmen op de laadregelaar en gelijmd aan de zijkant van de accu.

Op de achterkant van het paneel wordt de beschermende folie van de kleeflaag gehaald.

Hierna wordt het zonnepaneel geplaatst op de plek die eerder is ontvet. Het is handig om het plaatsen van het zonnepaneel met twee personen te doen. Ook is het belangrijk dat de ondergrond droog is. Werk geleidelijk vanaf één kant van het zonnepaneel naar de andere kant om luchtbubbels tussen het paneel en de ondergrond te voorkomen.

Vervolgens wordt het zonnepaneel stevig maar met geleidelijke druk op de ondergrond gedrukt.

De kabels op het dak worden begeleid en gefixeerd op het dak.

Het LCD scherm van laadregelaar toont de accuspanning, de spanning van het zonnepaneel, de hoeveelheid stroom dat wordt geleverd aan de accu, de hoeveelheid stroom die wordt opgenomen door de gebruiker, het totale vermogen dat geleverd wordt door het zonnepaneel en de temperatuur van de accu.

De polyflex 145Wp set kost € 659,- exclusief plaklaag . De zojuist beschreven installatie nam +/- 4 uur in beslag en kan door iemand die een beetje handig is worden uitgevoerd. Mocht u besluiten zelf te installeren maar er onverhoopt toch niet uitkomen, kunt u vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen voor technische ondersteuning.

Wilt u niet zelf installeren maar dit laten doen door onze elektricien? Of wilt u weten of de zojuist beschreven bevestigingsmethode ook geschikt is voor uw camper, caravan of boot? Neem contact met ons op via ons contactformulier.