In November 2019 heb ik mijn eerste boot gekocht, een Pikmeerkruiser 11.0 OK. Best een spannende aankoop want veel ervaring met motorboten heb ik niet. Ben meer een zeiler maar de binnenruimte van een normaal formaat zeilschip paste niet met het doel wat ik had: om op te kunnen werken, een workshop misschien, en af en toe een weekend op te verblijven. De maanden daarna merkte ik echter al snel dat ik met mijn computer en grote beeldscherm, ik ben consultant en fotograaf dus heb niet altijd genoeg aan mijn 13”laptopscherm. Maar vooral door mijn voorliefde voor echte goede koffie, ik toch wel afhankelijk was van hele volle accu’s of voldoende walstroom. Want na een nacht ergens liggen moest ik de motor aanzetten of naar een haven varen. Niet ideaal dus, het gaf me alleen maar onrust. Vanaf mid 2020 begon dan ook mijn zoektocht naar meer energie aan boord. Ik heb allereerst mijn accu’s vervangen door grotere (3x165Ah). Dat hielp een tijd maar gaf me nog niet voldoende energie. Een generator dan misschien? Maar een extra apparaat en ook nog een die herrie maakt, hoe stil ook, en uitlaatgassen veroorzaakt. Dat was het dus ook niet. Een windgenerator, die je vaak op zeilboten ziet, was ook best lawaaierig en maakte mijn boot ook hoger. Wat ik absoluut niet wilde omdat ik nu, met 2,39 hoogte, nog net onder een aantal vaste bruggen in Amsterdam door kan. Zonnepanelen dan, die leken ideaal! Altijd genoeg energie en ook nog eens ecologisch verantwoord.
Met hulp van een rekenmodule online heb ik grofweg mijn energie behoefte in kaart gebracht. Op een normale dag verbruik ik ongeveer 1.5 kWh. Waarbij vooral koelkast de grootverbruiker is en de koffiemachine een eervolle 2e..
Omdat ik mijn boot niet hoger wilde maken vielen de standaard glaspanelen ook af. Daar kan je ook niet op staan, terwijl het dak van mijn boot een ideale duikplank is. Ik kwam dus in het segment van de flexibele zeilboot panelen. Iets wat me al fascineerde sinds mijn rondleiding op de Energy Observer, een fantastische en futuristische catamaran. Na een zoektocht kwam ik uit bij Faraday Energy uit. Over de maanden die volgden, ik zoek eerst graag alles uit, ben ik steeds voorzien van advies en tips. Dank daarvoor! En ook voor jullie geduld. Want pas een half jaar na het begin van mijn zoektocht ben ik tot aankoop overgegaan. Om zeker te zijn van voldoende energie, ook in het voor- en najaar, heb ik gekozen voor een beetje overcapaciteit. 4 Marine 125Wp panelen, die samen 500Wp moeten kunnen leveren en circa 2 kWh op een dag.
De installatie was met wat hulp van een elektricien zeer goed te doen. Dank Faraday Energy voor het in contact brengen met Richard! Het solderen en accudraden heb ik aan Richard overgelaten. Maar het lijmen en afwerken ging prima zelf. Let erop om voldoende gewichten te hebben om het paneel lichtjes te kunnen buigen naar de ronding van het dak. Het drogen van de kit duurt ca 12-24 uur en zolang moet er wel gewicht opstaan. Denk er ook aan om de geboorde gaten in het staal ook weer te beschermen met een coating, zodat je geen roest krijgt daar.
Na een kleine week gebruik heb ik me geen moment zorgen gemaakt of ik wel voldoende energie had. De panelen leveren zolang het licht is energie. Het is nu mid mei 2021. En zelfs in deze zwaar bewolkte regenachtige omstandigheden leveren de panelen gemiddeld 1.5 kWh op een dag. Ik heb gekozen voor de intelligente lader met bluetooth om zowel panelen als lader te kunnen monitoren. Lekker nerdy misschien maar zo leuk!
Dank voor alle hulp en advies! Ik ga mijn omzwervingen op mijn boot online posten en jullie taggen. Zodat je kan volgen hoe ik geniet van deze aankoop.
Groeten, Eric
- Eric
Deel deze pagina:
< Terug naar testimonials