Specialist in
lichtgewicht- & glaspanelen

Zonnepanelen vergelijken

Hoe kies ik het juiste zonnepaneel?

Hoe kunt u het beste zonnepanelen met elkaar vergelijken? In dit artikel bespreken wij de volgende aspecten die belangrijk zijn bij de keuze voor zonnepanelen op boten:

  1. Type zonnepaneel
    1. Glas
    2. Lichtgewicht
    3. Semi-flexibel
  2. Energieopbrengst / vermogen
  3. Afmetingen
  4. Zonnecellen
    1. Een daglicht en zonlicht paneel?
    2. Bedradingstechniek
  5. Beloopbaar of niet

1. Type zonnepaneel

Het meest veel voorkomende zonnepaneel is een paneel in een aluminium frame met een glasplaat aan de bovenkant. Wij bieden drie merken panelen aan Victron, TopBox en Faraday Glass. De glaspanelen van Faraday Glass maken gebruik van de nieuwste monokristallijne zonnecellen met een hoog celrendement en 5 busbar design (5BB). Hierdoor hebben deze panelen meer vermogen dan de panelen van Victron en TopBox en zijn ze minder kwetsbaar voor micro cracks en gedeeltelijke schaduw.

Voor installatie zijn er kunststof hoeksteunen of spoilers in diverse maten. De hoeksteunen en spoilers worden verlijmd op het dek of dak en de glaspanelen worden geschroefd met de meegeleverde schroeven. Belangrijk om te weten is dat er ongeveer 7,5 cm extra ruimte nodig is in zowel de lengte en breedte voor het plaatsen van een hoeksteun. Op camperdaken kan het beste gebruik worden gemaakt van spoilers in plaats van hoeksteunen in verband met de rijwind. Echter, het dak van de camper moet voor het plaatsen van een spoiler wel 100% vlak zijn. 

Faraday Energy heeft een productlijn Faraday Camper dat bestaat uit lichtgewicht zonnepanelen. Dit zijn panelen met een geribbelde kunststof toplaag (ETFE) en een aluminium sandwichplaat. De panelen hebben geen glasplaat of aluminium frame waardoor ze lichter en platter zijn dan glaspanelen (2 x zo licht en 6 x zo plat). Het aluminiumsandwich blad achter de zonnecellen zorgt voor een goede warmteafdracht van de zonnecellen.

De lichtgewicht panelen zijn een interessant alternatief voor glaspanelen wanneer gewicht en/of hoogte van het paneel belangrijke aspecten zijn. De panelen worden veel geplaatst op campers, met name op hefdaken, daken die niet geheel vlak zijn en/of daken met richels en gleuven. 

De Faraday Camper panelen hebben monokristalijne zonnecellen en zijn verkrijgbaar in vijf verschillende maten (20Wp, 60Wp, 100Wp, 120Wp en 160Wp). 

De semi-flexibele zonnepanelen zijn zeer populair vanwege de vele verschillende toepassingen en de grote hoeveelheid maten die beschikbaar zijn. Ook zijn bepaalde semi-flexibele panelen beloopbaar, mits ze bevestigd worden op een stabiele ondergrond en de zonnecellen beschikken over de juiste bedradingstechniek.

Er zijn veel verschillende merken flexibele zonnepanelen. Veel van de punten die in dit artikel worden besproken zijn met name relevant bij de semi-flexibele panelen omdat de kwaliteit tussen fabrikanten van dit type panelen sterk verschilt. Verschillen zijn er op het gebied van rendement zonnecel, bedradingstechniek cel en de kwaliteit van de gebruikte kunststof lagen aan de voor- en achterkant en in het paneel.

Veel semi-flexibele panelen worden standaard geleverd met RVS-ogen in de hoeken. Daarnaast kunnen de panelen worden uitgerust met knopen voor installatie op bimini of buiskap. Panelen met het juiste type zonnecel en kunststof toplaag zijn ook beloopbaar wanneer deze worden gelijmd op een stabiele en vlakke ondergrond.

In onze webshop is er keuze uit drie verschillende merken flexibele zonnepanelen Faraday EnergySunbeam en Gioco Solutions.


2. Het vermogen van het zonnepaneel

Het vermogen van een paneel wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen dat een zonnepaneel opwekt onder test condities. De condities zijn voor ieder paneel gelijk en daardoor kunnen zonnepanelen op basis van de hoeveelheid WattPieks (Wp) met elkaar worden vergeleken.

Belangrijk om te weten is dat de hoeveelheid WattPiek nog niet meteen iets zegt over hoeveel vermogen een zonnepaneel op een dag genereert. Voor een plat geïnstalleerd zonnepaneel in Nederland geldt de vuistregel dat een paneel gemiddeld 4 x de hoeveelheid WattPieks per dag oplevert in de maanden april tot oktober. Hoeveel vermogen er nodig is hangt af van de apparaten die worden verbonden met de accu (waar ook het zonnepaneel op wordt aangesloten). 

Als u zich afvraagt welk zonnepaneel het beste past bij uw dagelijkse energieverbruik, bezoek onze bereken energiebehoefte pagina.


3. Afmetingen van flexibele zonnepanelen

Wanneer de ruimte beperkt is op een boot of camper, is de vraag welk zonnepaneel het best gebruikt maakt van deze beschikbare ruimte vaak leidend in het keuzeproces tussen type en merken panelen.

Bij glaspanelen wordt voor bevestiging vaak gebruik gemaakt van kunststof hoeksteunen of spoilers. Er is +/- 16 cm extra ruimte nodig voor het plaatsen van de hoeksteunen zowel in de lengte als in de breedte. Bij de spoilers is dat alleen of in de lengte of in de breedte. 

Bij de semi-flexibele panelen zijn er geen hoeksteunen of spoiler nodig en zijn er meer verschillende maten verkrijgbaar. De maten van de panelen verschillen per merk in hoe (1) groot de zonnecellen zijn, (2) breed de witte randen zijn, en (3) in hoeveel rijen en kolommen de cellen zijn ingedeeld.

In onze webshop worden verschillende merken zonnepanelen met uiteenlopende maten aangeboden. Met behulp van het filter aan de linkerkant krijgt u snel een beeld van de panelen die het beste passen op uw boot.


4. De zonnecel

Zonnepanelen worden regelmatig gekwalificeerd als zonlicht- en/of daglichtpanelen. Wat is nu het verschil? De twee termen worden niet consequent gebruikt. Meestal wordt met zonlichtpanelen panelen met monokristallijne cellen bedoelt. Panelen met polykristallijne cellen worden vaak daglichtpanelen genoemd. 

Er is een duidelijk verschil in rendement tussen monokristallijne cellen (zonlicht panelen) en polykristallijne cellen (daglicht panelen). Monokristallijne cellen hebben een rendement variërend tussen de 19% tot 23,7%. Bij polykristallijne cellen ligt dat gemiddeld een paar procent lager rond de 17 en 18%. Het productieproces van polykristallijne cellen is goedkoper dan dat van monokristallijne cellen en daardoor is de prijs van polykristallijne panelen ook lager dan dat van monokristallijne panelen. Dit prijsverschil is echter in de afgelopen jaren veel minder geworden en tegenwoordig zie je meer en meer producten met monokristallijne zonnecellen*.

De reden waarom men spreekt van zon- en daglicht panelen is om de unieke eigenschappen uit te lichten van de twee type zonnecellen. Bij niet optimale weerscondities, bijvoorbeeld bij bewolking of een laag hangende zon, liggen de prestaties van mono- en polykristallijne cellen dichter bij elkaar dan bij optimale weerscondities (direct zonlicht). Het verschil tussen de twee type panelen en zonnecellen is het grootst bij helder en zonnig weer.

* vrijwel alle zonnepanelen die wij aanbieden maken gebruik van monokristallijne zonnecellen met uitzondering van de Polyflex panelen van het Italiaanse merk Gioco Solutions.

Zowel de mono- als de polykristallijne zonnecel is gemaakt van silicium. Silicium is van zichzelf stijf en weinig flexibel, waardoor er bij (intensief) gebruik en veel buiging kleine barstjes kunnen ontstaan in het materiaal. Deze kleine barstjes worden micro cracks genoemd en verminderen de prestaties van een zonnepaneel.

Om de schade van micro cracks tegen te gaan is de bedrading op- of achter de cellen erg belangrijk. De kwaliteit van de bedrading en de hoeveelheid contactpunten met de cel bepaald in grote mate de duurzaamheid en levensduur van de panelen. Het gaat hier vooral om de zonnepanelen die gebogen worden, waarop gelopen wordt, of niet een permanente vaste installatie krijgen. Hoe zwaarder de omstandigheden van het zonnepaneel hoe belangrijker de bedrading van de zonnecellen wordt. 

Zonnecellen die over een goede bedradingstechniek beschikken zijn de zonnecellen van Gioco Solutions met G-Wire bedradingstechniek en cellen van SunPower met hun backcontacts bedrading.

De eerste afbeelding hieronder is van een zonnecel met standaard bedrading) en meerdere barsten in de cel. De donkere vlakken geven aan dat er geen stroom meer loopt. De tweede afbeelding is eveneens een zonnecel met meerdere barsten maar dan uitgerust met G-Wire bedrading van Gioco Solutions. Hier is goed te zien dat los van de barst zelf de zonnecel door kan gaan met stroom genereren.

Zonnecel met busbanen
Zonnecel met busbanen
Zonnecel met G-Wire
Zonnecel met G-Wire technologie

Bij SunPower zonnecellen, met contactpunten op de achterkant van de cel (back contacts), is het verschil nog sterker t.o.v. conventionele zonnecellen. De backcontacts van de SunPower zonnecellen maken de panelen nog beter bestand tegen buiging.

SunPower Bending Cell Microcracks
Gebogen SunPower cel

De bovenste foto's zijn van conventionele zonnecellen. De onderste cellen zijn van SunPower met backcontacts. Nadat de cellen zijn gebogen hebben de conventionele zonnecellen een rendementsverlies van 17% terwijl de output van de SunPower cellen niet is aangetast.

Voor meer informatie bekijk de Gioco Solutions panelen met G-Wire en Faraday Power en Sunbeam panelen met de SunPower cellen in onze webshop.


5. Beloopbaar of niet?

Glaspanelen en lichtgewicht panelen zijn niet beloopbaar. Op semi-flexibele panelen kan wel worden gestaan maar er zijn aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Het semi-flexibele paneel moet:

  1. geïnstalleerd worden op een stabiele en gelijkmatige ondergrond
  2. gebruik maken van zonnecellen met uitstekende bedradingstechniek (bij voorkeur SunPower zonnecellen met backcontacts)
  3. uitsluitend belopen worden met platte zolen

Daarnaast is de toplaag van de panelen belangrijk in de overweging. Voorheen hadden bijna alle flexibele panelen een vlakke kunststof toplaag gemaakt van Polyethyleentereftalaat (PET). Tegenwoordig kiezen veel fabrikanten voor een iets duurdere toplaag met ribbels die wordt gemaakt van Ethyleen-tetrafluorethyleen copolymeer (ETFE). De ribbels zorgen ervoor dat het paneel veel minder gevoelig is voor krassen en ze zorgen voor meer grip waardoor de kans op uitglijden vele malen kleiner wordt.

De Power panelen van het merk Faraday Energy en de Tough panelen van het merk SunBeam hebben beiden SunPower zonnecellen met een geribbelde ETFE kunststof toplaag. Bezoek onze webshop Independent Solar Solutions voor een overzicht van alle beschikbare maten.

  Faraday Glass Victron Faraday Camper Faraday Power SunBEAM  SunBEAM+ SunBEAM++
Vermogen (Wp) 110  100 100 115 108 113 120
Cel rendement (%) 20,3 18,5 18,5 23,7 21 23,7 21
Beloopbaar Nee Nee  Nee Ja Ja Ja Ja
Afmetingen (mm) 1006x676 1195x545 980x665 1070x540 1060x540 1060x540 1060x540
Hoogte (mm) 30 34 4 3 3 3 3
Gewicht (kg) 8,2 8,0 4,1 2,2 2,1 2,1 1,5
Backcontacts Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Bovenlaag Glas Glas ETFE ETFE ETFE ETFE ETFE
Prijs € 135,- € 149,- € 319,- € 449,- € 479,- € 599,- € 749,-

Tabel: vergelijking van zonnepanelen van +/- 100Wp