Specialist in
lichtgewicht- & glaspanelen

ETFE kunststof toplaag

Sterke toplaag voor flexibele panelen

Semi-flexibele zonnepanelen worden op grote schaal gebruikt op boten, campers en vele andere toepassingen waarbij de beschikbare ruimte of de toegestane gewicht beperkende factoren zijn. Het soort kunststof toplaag aan de bovenkant van het zonnepaneel bepaalt in grote maten de kwaliteit en levensduur van het paneel.

ETFE (Ethyleen-Tetra-Fluor-Ethyleen) is een hoogwaardige kunststof dat (1) bestand is tegen corrosie, (2) zelfreinigend is, (3) de helderheid (en dus de lichtdoorlatendheid) behoudt en (4) een lange levensduur van zonnepanelen garandeert. 


Duurzaam  

Een kunststof toplaag van ETFE is extreem duurzaam en zal na verloop van tijd niet verkleuren of broos worden. Of het nu wordt blootgesteld aan Uv-licht, temperatuurschommelingen of en/of zout zeewater, ETFE blijft onaangetast. 


Elastisch 

ETFE is zeer elastisch en behoudt deze elasticiteit vele malen langer dan andere soorten kunststof zoals PET. 


Zelfreinigend 

Omdat ETFE van zichzelf vuilafstotend is wordt er voorkomen dat zonlicht wordt geblokkeerd. Vuil en stof worden door de regen weggespoeld wat resulteert in een "zelfreinigend" effect. 


Transparant

Vanzelfsprekend is de hoeveelheid zonlicht dat de zonnecellen bereikt bepalend in de opbrengst van een paneel. ETFE is een transparante dunne folie. Met een dikte van slechts 0,5 mm biedt ETFE een flexibel, lichtgewicht alternatief voor glas dat wordt gebruikt bij zware glaspanelen. 


Geribbeld oppervlak met anti-slip 

De ETFE laag heeft een geribbeld oppervlak. De ribbels bieden een extra laag van bescherming en een kleine toename in efficiëntie omdat de ribbels anti-reflecterend zijn. Ook heeft de ETFE laag anti-slip eigenschappen wat belangrijk is voor gebruik op boten. Let op: enkel en alleen de flexibele zonnepanelen met SunPower zonnecellen zijn beloopbaar.


Welke merken hebben ETFE?

  • Sunbeam Tough (beloopbaar)
  • Sunbeam Tough+ (beloopbaar)
  • Faraday Power (beloopbaar)
  • Faraday Camper (niet beloopbaar)
  • Zonnepaneel Camper (niet beloopbaar)

Bekijk hier onze complete aanbod aan flexibele zonnepanelen.