Specialist in
lichtgewicht- & glaspanelen

PWM en MPPT laadregelaars

Wat zijn de verschillen?

Zowel PWM en MPPT laadregelaars zijn geschikt voor het opladen van accu's wanneer u zonnepanelen op uw boot heeft geïnstalleerd. Maar welke laadregelaar past het beste bij uw situatie? In het onderstaande artikel leest u over de verschillen tussen de twee type laadregelaars.


PWM laadregelaar

Een PMW laadregelaar verbindt het zonnepaneel met de accu. Het zorgt ervoor dat de spanning van het zonnepaneel naar beneden wordt bijgesteld in de buurt van het spanningsniveau van de accu. De invoerspanning van een PWM laadregelaar is dan nagenoeg gelijk aan de spanning van de accu die is aangesloten (plus het spanningsverlies in kabels en laadregelaar).

In tijden van veel bewolking en regen of intensieve belasting van de accu kan het voorkomen dat de accuspanning lager is dan normaal. Dit heeft dan ook zijn weerslag op het spanningsniveau van het zonnepaneel en dit resulteert in minder opbrengst.

De PWM laadregelaar is vooral geschikt voor panelen met een uitgangsspanning die iets boven dat van de accu('s) ligt.


MPPT laadregelaar

De MPPT laadregelaar is meer geavanceerd dan de PWM laadregelaar en daardoor ook duurder in aanschaf. De regelaar past zijn invoerspanning aan om zoveel mogelijk vermogen van het zonnepaneel op te nemen. Dit vermogen wordt omgezet om de wisselende spanningsbehoefte van de accu en belasting te voeden. In essentie koppelt het de spanning van het zonnepaneel en de accu los zodat, bijvoorbeeld, er een 12V accu en 36V aan in-serie-geschakelde panelen kunnen worden aangesloten op één laadregelaar.

MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking. Een MPPT laadregelaar probeert zoveel mogelijk vermogen te krijgen op het Maximum Power Point van het zonnepaneel. Tegelijkertijd levert de laadregelaar dus variërende benodigde spanningen aan de accu en belasting.

Wanneer een MPPT laadregelaar verbonden is met een zonnepaneel met een substantieel hogere nominale spanning dan de accuspanning zal hij zelfs bij hoge (zonne)cel temperatuur stroom generen. Op dagen met weinig zon zorgt de MPPT dat het zonnepaneel nog het optimale vermogen haalt (gegeven de condities). 

Een MPPT laadregelaar zal vrijwel altijd meer rendement kunnen leveren dan een PWM laadregelaar. Het verschil tussen MPPT en PWM laadregelaars wordt groter naar mate het spanningsverschil tussen zonnepaneel en accu groter wordt. Bij grote zonnepanelen en bij in serie-geschakelde zonnepanelen is het daarom zeer verstandig om voor een MPPT laadregelaar te kiezen. Bij kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) is het de afweging of de meerprijs van de MPPT regelaar het waard is t.o.v. de extra hoeveelheid gegenereerde vermogen uit het zonnepaneel.

Bekijk de laadregelaars in onze webshop of neem contact met ons op als u nog vragen heeft.