Specialist in
lichtgewicht- & glaspanelen

Verschillende soorten zonnecellen

Wat zijn de verschillen tussen mono- poly- en amorf zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan er in allerlei verschillende soorten en maten. Naast verschillen in grootte en dikte, is het ook belangrijk om te onderzoeken welke zonnecellen er in een zonnepaneel verwerkt zijn. Dit is namelijk van invloed op het rendement van uw zonnepaneel. Er bestaan drie verschillende typen zonnecellen: 

In onderstaand artikel leest u over de verschillen tussen deze typen zonnecellen.
Type Voordelen Nadelen
Monokristallijne zonnecellen        Hoog rendement           Duur
Polykristallijne zonnecellen Betaalbaar Minder hoog piekvermogen
Amorf zonnecellen Betaalbaar Laag rendement

Monokristallijne zonnecellen

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel zijn gemaakt van het mineraal silicium. Een monokristallijne zonnecel is geproduceerd van een cilinder silicium die in dunne plakjes gesneden wordt. Door het speciale productieproces staan de kristallen dezelfde kant op en is het rendement optimaal. Het produceren van monokristallijne zonnecellen is echter wel kostbaar, en daardoor liggen de gemiddelde prijzen van deze zonnecellen hoger dan de prijzen van de andere twee typen zonnecellen.


Polykristallijne zonnecellen

Ook een polykristallijne zonnecel bestaat uit silicium. Dit silicium wordt echter gewoon gesmolten en in de juiste vorm gegoten. Omdat er geen verdere bewerking op wordt uitgevoerd, stolt dit silicium in de vorm waarin het gegoten is. Hierdoor zijn de kristallen niet uitgelijnd in één richting en daardoor is het rendement van een dergelijke zonnecel lager dan een monokristallijne zonnecel (gemiddeld 2% tot 3%). Echter, de gunstige prijs per WattPiek (Wp) maken de polypanelen erg populair, vooral bij klanten die voldoende ruimte hebben op hun boot.


Amorf zonnecellen

Het derde type zonnecel is de amorf zonnecel. Dit type zonnecel wordt ook wel de dunne-film-zonnecel genoemd omdat in deze zonnecellen een aanmerkelijk dunnere laag silicium wordt gebruikt. Deze zonnecellen zijn dan ook vaak het goedkoopst van de drie. Het rendement van amorf zonnecellen is echter ook het minst, waardoor u een veel groter oppervlak nodig heeft ten opzichte van een mono- of polykristallijn paneel. Amorf zonnepanelen worden dan ook niet vaak gebruikt op mobiele toepassingen.

Welke zonnecellen heb ik nodig?

Welke zonnecellen u nodig heeft is afhankelijk van uw eigen wensen en behoeften. Zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen leveren het hoogste rendement maar kosten vaak ook het meest. Voor zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen betaalt u minder maar krijgt u ook minder rendement. Zonnepanelen met amorf of dunne-film zonnecellen zijn goedkoop maar leveren het minste rendement. Alle drie de typen zonnecellen zijn ook verkrijgbaar als (semi) flexibel zonnepaneel.

Wilt u meer weten over verschillende zonnecellen of over welke zonnepanelen het beste aansluiten bij uw wensen? Dan adviseren wij u graag.